dilluns, 7 de maig del 2012

Temperatures en augment


Tal i com ens indiquen els pronòstics, el temps dominant per als pròxims dies, concretament en aquesta segona setmana del mes de maig, serà l'anticiclònic, i això és el que s'explicarà de manera molt general en aquesta entrada del blog. Per tal d'intentar-ho explicar mirarem quina es la situació actual (a les 12 del migdia) a 5500 metres d'alçada, és a dir, a uns 500hPa de pressió atmosfèrica.
Podem observar en la imatge corresponent, com a la península Ibèrica estem dintre més o menys del radi de l'anticicló, ja que veiem uns colors grocs carbaces, i com més cap al sud, i tocant a Àfrica observem ja els colors més càlids treient el nas; en canvi, els colors més verds (més inestable i fred) els trobem a la zona de les illes Britàniques. En el mapa de temperatures a 1500m:
Veiem com hem tingut temperatures al voltant de 6ºC a sobre de Catalunya, i bosses ja de 10ºC entrant pel sud i apareixent ja a l'interior d'Espanya. La situació, saltant ja a dijous, en mapes de 5500m:
Aquí observem com la panxa càlida es tirarà a sobre, i s'unirà amb l'anticiclò Rus, fent així de bloqueig per a totes les pertorbacions atlàntiques, cosa que es resumeix en temps molt estable a tot Espanya. Mirant els mapes a 1500m:
Veiem com els colors de 14ºC estan en territori català, i com a gran part d'Espanya predominen més de 20ºC i fins i tot, comencen a entrar ja la línia dels 25ºC. Les temperatures anirán pujant fins dissabte, on arribaran al seu màxim. Aquets màxims de temperatures es donaran a Catalunya també de manera bastant general, excepte, a la façana costanera, on l'efecte termoregulador del Mediterrani podrà fer frenar la temperatura, ja que, el mar encara està fred, i els vents que són més freds de mar cap a terra poden provocar la formació de boires costaneres (i com que la humitat es absorvidora de la radiació,la temperatura serà inferior). A partir de diumenge, aquests colors vermells recularán, i començarem a tenir la mateixa dinàmica de temps que avui, i per tant, amb temperatures que baixaran moderadament. A llarg termini podríen visitarnos alguns fronts associats a borrasques però bé, encara queda molt.