divendres, 11 de març del 2011

Plujes a l'est de Catalunya

Mapa 5500m per dissabte a la tarda GFS (model global)

Mapa de precipitacions per dissabte a la tarda GFS (model global)

Mapa de precipitacions MM5 per dissabte al migdia(model a messoescala)


Ens trobem davant una entrada de vents de xaloc a partir de demà (Sud Est), que seria una barreja entre vents del migjorn(Sud) i llevant(est). La responsable d'aquests vents del SE és la borrasca que es forma Cadis, al sud de la Península, entre divendres a la nit i dissabte. Aquesta borrasca rápidament se situará al sud del País Valencià durant dissabte al matí, i gairebé enfront de la costa catalana durant la tarda. Què cal esperar de tot això? Pluges generals, i continuades que anirán entrant del País Valencià cap a catalunya (sud a nord), a tota la franja mediterrània (País Valencià i Catalunya), amb registres que variaran depenent de la zona, amb acumulacións més elevades cap al Litoral central i pre litoral a les hores centrals del día, on podrien acumular més de 50 l/m², i per la nit més de 85 l/m². Serà al Pirineu més occidental on no recollirán tanta precipitació. Parlant de la neu, farà acte de presència al matí al sector Pirineu occidental, sobre els 1200/1300 metres, tot i que amb l'arribada dels vents més temperats, aquesta cota anirà pujant fins els 1700m durant el matí, i pujant més de cara a la tarda/nit cap als 1900; a la resta del territori, la neu no tindrà paper, ja que al matí a la zona costanera, i interiors se situarà sobre els 1800m, pujant cap a més de 2000m al llarg del día. Serà a la nit quan la cota de neu baixarà, però, ja les precipitacions s'anrián excloent cap al nord-est català. On tocarà el vent amb més força (costa Brava Sud) podrán haver-hi onades molt elevades, de 4 a 6 metres d'alçada.
Fora de la Península el temps serà d'entre variable i plujós, tot i que menys que a l'àrea mediterrània, amb més precipitacions fora de Catalunya, a la zona Aragonessa, i Balears.

Mapa 5500m per Dimecres GFS (model global)

Mapa 1500m per dimecres GFS (model global)

Mapa de precipitacions per dimecres GFS (model global)


El temporal no s'acaba com veiem en els últims mapes; només cal esperar a dilluns per una altra formació d'una borrasca, que afectará a Catalunya de cara a dimarts/dimecres, sobretot a la zona de l'Empordà, i de resquitlló el sud de Tarragona. Vindrà acompanyat d'aire fred en alçada, amb la qual cosa, la cota de neu baixarà fins els 1200/1300 m, amb acumulacions molt importants de neu, a les muntanyes del Prelitoral del nord (Montseny) i al Pirineu més oriental, i sense excloure la neu, però, amb menys quantitat al Pirineu occidental.