dissabte, 29 de gener del 2011

Complicació a la troposfera

La borrasca que ens ha afectat ahir divendres, i que avui ens ha deixat aire fred en alçada ja marxa.
Ahir vam tenir grans quantitats de pluja a bona part de la façana litoral, sobretot al sud, i a la costa central on van haver-hi activitat elèctrica. També faltava la neu en una situació com aquesta, i de fet, va aparèixer en cotes superiors als 1000 metres al mitgdia, i amb una cota més baixa al vespre/nit, d'aproximadament uns 800m, puntualment 700 en alguns punts de la zona interior. Així, per tant, la serralada pre-litoral catalana no es va salvar de patir algunes nevades, acumulant quantitats més grans amb l'agument de l'altitud, per això, muntanyes com el Motnseny i Guilleries, Prades, Montserrat, entre d'altres van quedar enfarinats per sobre d'aquesta cota. El Pirineu, tampoc es va salvar de la nevada, amb grans quantitats de neu al Prot del Compte o a Núria.
A Barelona, en una situació com aquesta normalment esperem plujes, ja que el vent de llevant o gregal es més temperat que no pas fred, i per tant, l'aire fred acumulat en dies anteriors va estar obligat a marxar, entrat isotermes positives a 1500m i més altes a 5500m.
Parlant de la situació pers propers dies, cal remarcar la de la tarda/nit de diumenge i el matí de dilluns, posat que podriem tenir sorpreses a cotes més baixes que la de dies anteriors. Analitzem-lo:

-Aquest és el mapa GFS(model global) per Dilluns a les 12 de la nit a 500hPa, que correspón aproximadament a uns 5500 metres d'alçada respecte el nivell del mar:

Podem veure la península Ibèrica sota els colors verds, i amb la isoterma a 5500 metres de -30ºC aproximadament. Tenim la borrasqueta de 1015 hPa a dins de la Mediterrània, ja desdibuixant-se, i l'anticicló a la zona de l'Atlàntic agafant par de França.

-Mapa GFS de temperatures i geopotencials per Dilluns a les 12 de la nit a 850hPa:

Tenim la península bona part verda, i això vol dir que estem a 1500 metres sota la isoterma de 0ºC, tenint a Barcelona, la de -1,5 graus aproximadament a les 12 de la nit.

-Mapa GFS per Dilluns a les 12 de la nit de precipitacions:


Mostra bastant precipitació al nord-est, sobretot a la costa i mar endins, però l'interior, Pirineu i centre tampoc s'escapen.

-Mapa MM5 mesoscalar) per Dilluns a les 12 de la nit de precipitació:


Precipitació a bona part de Catalunya.

Tot això en conjunt amb temperatures tant baixes en alçada, ens podria portar, com he comentat avanç, una nova baixada de la cota de neu, situant-se segons els meus càlculs a uns 500 metres redontdejant-la. Amb això, vull dir que podria nevar entorn aquesta cota, potser 100 metres adalt, o potser anecdòticament 100 o 150 metres abaix, per això em decanto per fer una mitja entre ambdos resultats obtinguts. Podria nevar per tant a la serralada prelitoral, interior i a la serralada litoral, als cims més alts com el del Tibidabo que fa 512 metres d'alçada, cal dir però, que les possibilitats de que nevi més avall són molt baixes, ja que no hi haurà prou aire fred a 1500 metres i en superfície, i a més, els geopotencials no són molt baixos. On no nevi, podrà ploure, de manera moderada i amb caràcter tempestuós, per tant, existeix la possibilitat de xàfecs amb calamarsa o neu granulada.


Caldrà seguir properes actualitzacions dels models messoscalars, i moment a moment el radar meteorològic, que la situació promet